Fijn in je Brein

Ons brein is een prachtig krachtig onderdeel van ons lichaam. Toch weten we er niet alles van. Gek eigenlijk want de mensheid bestaat al miljoenen jaren lang. Ondertussen schieten we mensen naar de maan en kunnen we iemand een nieuw hart geven maar het brein blijft vele geheimen houden. Dat is dan ook meteen het fascinerende aan het meest complexe en belangrijke orgaan van ons lichaam.

In dit blog vertel ik je Leuke weetjes over je eigen brein en wie mij hierin inspireren.

Veel onderzoek word er al gedaan naar het brein en de kennis erover breidt zich dan ook steeds verder uit. Zelf lees ik er veel over in boeken en op het net en kijk ik filmpjes.

Wim Hof

Zo is in medische centra in Amerika het brein van Wim Hof onderzocht en kunnen ze nu op scans zien hoe Hof het brein aan het werk zet tijdens zijn ademhalingsoefeningen en bij blootstelling aan koude. Aangetoond hiermee is dus dat het brein vrijwillig te beïnvloeden is.

Hof kan de temperatuur van zijn huid dus reguleren en glucose vrijmaken in die voor warmte in de spieren zorgt. Middels meditatie. De concentratie en focus die hiervoor nodig is vergt jarenlange training en anderhalf uur in een bak met ijs zitten is dus niet meteen voor iedereen weggelegd. Maar in kleiner vorm kunnen we ons brein ook beïnvloeden en de controle krijgen over ons lichaam door diep en bewust te ademen en de koude op te zoeken.

Dat is wat ik tijdens mijn workshops ook gebeurt! In één dag leer je de controle terug te krijgen en kun je daarna iedere dag die balans terug krijgen!

Erik Scherder

Ook een andere Nederlander heeft mijn aandacht. Erik Scherder. Hij is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast is hij hoogleraar Bewegingswetenschappen en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toch spreekt hij niet in de taal van wetenschappers maar kan hij op een voor iedereen begrijpelijke manier uitleggen hoe het brein werkt. Met leuke voorbeelden en testjes weet hij iedereen te boeien. Hij onderzoekt veelal de relatie tussen bewegen en het brein. Zijn motto is dan ook dat je iedere dag moet bewegen voor een gezond brein! Minimaal 10.000 stappen. Door je te laten inspireren door hem motiveert het om toch iedere dag even te wandelen of te bewegen. Je merkt dat het je meer rust geeft en dat je een scherpere focus hebt en een heldere kijk op dingen!
Weetjes over je brein

 

  • De informatie in je hersenen reizen met 431 km/u
  • Je hersenen wegen slechts 2% van je totale lichaamsgewicht maar gebruiken toch 20% van je zuurstof en 25% van je totale energiebehoefte.
  • Je hersenen niet kunnen multiasken. Ze focussen slechts op een ding. Wel kunnen ze heel goed multiswitchen. Dus snel van de ene naar de andere taak schakelen.
  • Je brein kan geen pijn voelen. Pijnreceptoren in je lichaam geven signalen naar de hersenen die je pijn laten voelen. Je hersenen zelf hebben geen pijnreceptoren.
  • De hersenen zijn het dikste orgaan en bevatten 60% vet.
  • Per dag schieten er ongeveer 60.000 gedachten door je hoofd
  • Het brein vandaag de dag in één dag net zo veel prikkels binnen krijgt als 15 jaar terug in één week.

Heb ik je enthousiast gemaakt en wil je meer weten? In mijn workshops komt hier veel van terug. Wil je een boekentip of onderzoeken lezen? Let me know.