Je bent wat je eet

Steeds meer krijgen we het besef dat niet alles wat we consumeren goed is voor ons lichaam. Denk hierbij aan suiker en E-nummers. Ook roken en alcohol komen steeds meer onder de aandacht. Mag er dan helemaal niets meer? Jazeker wel maar het gaat om de bewustwording. Overdaad schaadt en je maakt zelf de keuzes. Daarom ook de titel “Je bent wat je eet”. Alles wat we consumeren is een keuze want we stoppen het zelf in onze mond.

Toch is hier een nuance in aan te brengen. Soms lijken producten gezond maar als je de verpakking eens onder de loep neemt dan zitten er toch weer toegevoegde suikers of e-nummers in. Soms zijn die zelfs verpakt in een moeilijk woord waardoor je het helemaal niet meer terug kunt vinden.

 

Daarom is het van belang je bewust te zijn van wat je in het winkelwagentje gooit en is het soms een goede keuze om producten eens te halen bij een boerderij of een biologische winkel. Er komen steeds meer streekwinkeltjes en (biologische) boerderij winkeltjes.

 

Laat je dus niets opleggen door anderen maar ga zelf onderzoeken. Dat is leerzaam en maakt je bewust. Dan kun je ook de keuzes maken die bij jou passen. Dus suikervrij, biologisch, vegetarisch, veganistisch, keto, paleo of juist niets van al deze dingen.  Als je onderzoeken leest zijn ze vaak een lobby voor bewegingen die bijvoorbeeld veganisme of het vegetarisch zijn uit willen dragen. Dus ook hier kun je zelf onderzoek in doen of vanuit je eigen gevoel de keuzes maken.

 

Zelf doe ik aan intermittent fasting. Dus met tussenpozen vasten. Hierin zijn heel veel vormen van. Eigenlijk is hier je eigen gevoel ook weer van toepasing. Wat past bij jou. Er zijn onderzoeken die zeggen dat het goed voor je is, maar zeker ook onderzoeken die deze manier van eten onderuit halen. Ik ben gaan uitproberen en testen. Ik eet nu vanaf ongeveer twee uur ’s middags. Daarvoor dus alleen water, thee of koffie. Ik heb voldoende energie, ben helder en kan zelfs sporten zonder te eten. Kortom. Ik heb de balans hierin gevonden voor mezelf.