Covid Ademhaling en Koude

We zijn twee jaar verder en Covid-19 heeft ons in zijn macht gehouden. We kennen allemaal wel iemand die besmet is geraakt of er ziek van is geweest. Kort gezegd hebben we er allemaal mee te maken gehad.

Nu we dus twee jaar verder zijn heeft het ons ook veel geleerd over het virus en komen er steeds meer mensen met blijvende klachten of een moeilijk en traag herstel. Het “nieuwe” virus heeft dus schade aangericht. Het zijn niet alleen de longen die voor kortademigheid en vermoeidheid zorgen, maar ook allerhande klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, reuk en smaakverlies, pijn op de borst, enz. Daarnaast komen nog de mentale klachten om de hoek kijken zoals geheugenverlies, concentratiestoornissen en duizeligheid. Daarnaast heeft het vertrouwen in eigen lichaam een flinke deuk opgelopen.

Of de klachten nu blijvend zijn of het herstel is traag, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan de koude helpen. De kracht van ademen krijgt langzaam zijn plek in het dagelijkse leven. Onder andere het Longfonds en de hartstichting promoten het al.
Door verschillende ademhalingstechnieken creëer je letterlijk en figuurlijk meer ademruimte. Doordat het lichaam fysiek en mentaal overprikkeld is kom je in een vicieuze cirkel van klachten en angst. Oftewel je denken neemt het over van je gevoel. Door de angst, stress en klachten neemt ook je basiswaarde aan ontstekingseiwitten in je lichaam toe. Hierdoor staat je immuunsysteem nog meer onder druk. Je staat teveel “AAN” (sympathicus). Hierdoor kom je nog minder tot rust en herstel je nog slechter. (parasympathicus).

Door de ademhalingstechnieken die ik toepas in mijn workshops kom je letterlijk weer in je eigen gevoel. Oftewel je komt terug in je rust en herstel systeem (parasympaticus). Dit geldt voor zowel de 1 op 1 ademcoaching als de workshop Focus on Breathing and Cold (ademhaling en ijsbad). Laat in dat herstelsysteem ook net die mooie stofjes vrijgemaakt worden die je blij en geluk laten ervaren, zoals endorfine, dopamine en serotonine.
Ook boost je je immuunsysteem en neemt het aantal ontstekingseiwitten in je lichaam af die zorgen voor veel van de ongemakken. Alles komt weer in balans. Jij komt weer in balans.

De koude doormiddel van het ijsbad zorgt voor een reset! Je komt meteen in je overlevingsstand van waaruit je zelf de controle terug neemt. Uit je hoofd en in je gevoel. Dat zorgt er voor dat je weer vertrouwen krijgt in je lichaam en de kracht vanuit jezelf.

Je leert in korte tijd dus de basis om je lichaam iedere dag opnieuw in balans te brengen. Vertrouwen, ademruimte, balans! Oftewel een sterker, gezonder en gelukkiger lichaam!